Review: Understanding asexuality van Anthony F. Bogaert
Ooit nagedacht over hoe het zou zijn als je geen seksuele aantrekkingskracht zou voelen? Hoe je de wereld dan zou beleven?
Anthony F. Bogaert doet een poging in zijn boek ‘Understanding asexuality’. De Canadese seksuoloog onderzoekt in zijn boek uit 2012 de kanten van seksualiteit, belicht vanuit het aseksuele perspectief. Dat levert aan de ene kant nieuwe kennis op. Verder beloopt hij een pad van een bijna filosofisch gedachte-experiment waarin hij probeerte begrijpen hoe je zou denken als aseksueel persoon. Mijn favoriet is het hoofdstuk dat hij ‘The madness of sex’ heeft genoemd. Daarin probeert hij vanuit zijn seksuele brein te begrijpen wat aseksuele mensen als voordelen zouden zien aan geen seksuele aantrekkingskracht hebbe. Onder andere zou één van de voordelen zijn dat je dan geen geld aan prostitutie uitgeeft. Ik denk zelf dat je daar niet persé aseksueel voor hoeft te zijn. Andere voordelen zijn overigens beter.
Seksualiteit zou je volgens hem kunnen opsplitsen in attraction, arousal, behaviour, cognition en desire. Kleine spoiler: Ik leg kort uit wat hij hiermee bedoelt, want het is interessant.
- Attraction - Aantrekkingskracht
Kan je splitsen in romantische en seksuele aantrekkingskracht. Romantisch is een gevoel van verliefdheid en emotionele verbondenheid. Seksueel is het gedeelte van lust, kijken, denken aan en fantaseren. Deze splitsing was er altijd al, maar wordt in de laatste decennia vaker onderzocht. - Arousal - Wat is hier de Nederlandse vertaling van?!?
Het gaat in ieder geval om het fysieke aspect van iemands seksuele respons. Iets wat gebeurt met de genitalieën. - Behaviour - Gedrag
Gedrag zijn acties en reacties. Dit zegt niets over seksualiteit of de innerlijke aantrekkingskracht van iemand. - Cognition - Cognitie
Hiermee wordt vooral bedoeld dat onze gedachten en acties gedeeltelijk beïnvloed worden door de kennis die we in onze opvoeding en in onze maatschappij hebben meegekregen. Hij heeft het bijvoorbeeld over scripts. (Zie post over ‘het seksuele script’ op instagram voor uitleg). - Desire - Tjaah, nog één waarin de Nederlandse vertaling niet echt mee werkt
Deze is eigenlijk een mengeling van bovenstaande gevoelens.
Terug naar de rest van het boek waarin het voornamelijk om verschillende aspecten van een aseksueel persoon gaat. Er is een hoofdstuk waarin hij beschrijft waarom iemand op het aseksuele spectrum wel of niet zou masturberen (to masturbate or not to masturbate). Er wordt ook ingegaan op de resultaten van verschillende onderzoeken en interviews die hij heeft gedaan over aseksuele mensen. Daarin is hij, voornamelijk radend, op zoek naar redenen waarom mensen aseksueel zijn en hoe ze zich daarbij voelen.
“In some asexual people, the disconnect between identity / selfs (the ‘I’) and a sexual object seems to be this kind of target-alteration: the identity of sels is not connected to or ‘targeted’ to a sexual object.”
Understanding asexuality blz. 119
Interessant is om te lezen over hoe aseksuele mensen omgaan met fantasieën, masturberen en seks in het algemeen. Zoals ik al schreef doet hij dit voornamelijk radend. Het boek is geschreven voor 2012. Je merkt dat er nog weinig onderzoek is gedaan naar aseksualiteit en dat hij dus ook put uit weinig onderzoeken. Hij kan niet meer doen dan raden naar bepaalde oorzaken of gedragingen. Toch zijn er best veel punten waarop latere theorieën kunnen aanhaken. Het is duidelijk een boek van een tijdje terug. Waarin het lastiger wordt, omdat het een onderzoeksveld sterk is veranderd in de laatste 10 jaar.
Er zijn ondertussen vast betere boeken over aseksualiteit, waar meer inclusief geschreven is. Aan de andere kant is het ook een uniek boek dat je meer leert over het verschil tussen de seksuele en de aseksuele wereld. Het is voor iedereen die zichzelf identificeert binnen het spectrum van aseksualiteit. Het is ook voor de mensen die zich afvragen wat voor effect seksualiteit en seks op ons leven hebben of meer willen leren over aseksualiteit. Leuk en een compleet andere invalshoek dan andere boeken over seks.