Een beschuitje met een slechthorend persoon

Een beschuitje met een slechthorend persoon

Op drie jaar na, ben ik al mijn hele leven lang slechthorend. En tóch had ik nooit gedacht dat dit invloed zou hebben op mijn date- en seksleven. Dirty talk met een walky talky? never. Hilarische misverstanden en ongemakkelijke bed situaties? check! Ondertussen heb ik al veel meegemaakt* en ik neem jou mee in mijn ervaringen!

(*behalve die walky talky dan, maar dat ga ik wel serieus overwegen!)

Stille hints en onhoorbare verlangens

De situatie is als volgt: het is een heerlijke zwoele zomeravond en wij spreken af bij jouw favoriete café. We groeten elkaar en ik ga tegenover je zitten. Het gesprek loopt, maar telkens zie en voel je mijn ogen naar jouw lippen gaan. Door je hoofd spookt even de gedachte “Oeh volgens mij ziet ze me wel zitten, het lijkt erop dat ze me wil zoenen”. Totdat ik merk dat het jou ook opvalt. Ik vertel je dat ik slechthorend ben en daarom je lippen lees. Mijn woorden verbreken de gedachten die door jouw hoofd heen spookten.

Soms denken mensen dus dat ik met ze wil zoenen, terwijl ik me alleen maar bedenk hoe ik die persoon het best kan laten weten dat er voor mij niets in zit. Op andere momenten wil ik die persoon wel zoenen, maar werkt die social que niet meer nadat ik ze heb verteld dat ik liplees. Inleunen met mijn gezicht naar de jouwe, is nu eenmaal pure ongemak voor mij, dus daarom vraag ik het meestal maar.

Er zijn ook andere uitkomsten. Zo vertelde ik op een date na 3 uur lang gezellig kletsen dat ik zijn lippen aan het lezen was. Hierop zei hij “Mijn lippen zijn mijn grootste onzekerheid, ik was al helemaal bang dat er iets mis was!”. Die arme jongen. Integendeel zelfs, we eindigden de date met een zoen.

Mannen met lage stemmen zijn mijn zwaktepunt. Niet dat ik een zwak voor ze heb, ik versta ze simpelweg vaak niet. Laatst had ik een date met een man, hij had logopedie gehad, een lage stem en was zelf ook slechthorend. Zaten we dan, twee slechthorende in een bar. Ook al waren wij maar 1 van de 2 bezette tafeltjes in die bar, een vloeiend gesprek waarbij we elkaar goed verstonden leek geen optie. Nu weet ik dus hoe het voelt als je dingen moet herhalen of iemand naar je lippen staart.

Nu ik erover nadenk, is missionaris het meest vriendelijke standje voor slechthorenden. Doggy is daarentegen een van de onhandigste. Want als ik op handen en knieën voor iemand zit en jij vanachter tegen mij zegt “fuck, wat voel je lekker”. Dan heb je daar liever niet de reactie “sorry, wat zeg je?”op. Dan raken we toch een beetje uit het ritme. Dirty Talk blijkt dan eerder een moodkiller te zijn in plaats van een turn on.

Of wanneer ik met mijn gezicht tussen jouw benen zit en ik met mijn hoofd omhoog kom omdat ik dacht te horen dat jij wat anders wil. terwijl eigenlijk blijkt dat jij op het punt stond om te komen, maar nu onbedoeld geëdged wordt. Ik bedoel, laten we eerlijk zijn, seks is nou eenmaal niet perfect en soms is het maar beter om er samen om te lachen.

Hoor en wederhoor

Aan wat van mijn voormalig bedpartners en dates heb ik de vraag gesteld: Hoe is het om een beschuitje te eten met iemand die slechthorend is?                                                                                         De antwoorden wisselen enorm! Dat beschuitje eten brengt soms grappige momenten met zich mee, maar het kruimelt en schuurt ook weleens. Soms krijg ik dus echt niet mee dat iets gebeurd of geef ik een reactie terwijl ik iets anders heb verstaan.

Zo gaf een bedpartner aan dat hij tijdens de seks iets tegen mij had gezegd. Hierop reageerde ik blijkbaar niet helemaal naar verwachting. Hij was eventjes bang dat ik de opmerking als beledigend had ervaren. Toen hij me dit zei was ik enorm verbaasd, ik had helemaal niets doorgehad. Tijdens het daten heeft hij juist het idee dat hij dingen vaker niet verstaat dan ik. Dit kan ook met mijn slechthorendheid te maken hebben. Ik heb zelf namelijk niet goed door hoe hard ik praat. Vooral als ik moe ben, gaat mijn stemvolume omlaag zonder dat ik dat merk.

Vaak heb ik het wel door dat ik iets niet versta. Zo vroeg de vrouw die ik voor me had liggen iets aan me wat ik niet verstond. Ondertussen was een man doggy bij mij aan het doen. Een trio waarbij alle lijven door elkaar gaan en ik meerdere partijen moet verstaan is dus ingewikkelder. Ik moest haar vragen om te herhalen wat ze vroeg. Je merkt dan toch dat de geilheid een beetje vermindert. Tijdens de pillowtalk hebben we er gelukkig om kunnen lachen. Op de vraag hoe het is om een beschuitje met een slechthorende te doen, gaf ze aan dat ze wel vaak dingen moest herhalen. Dat vindt ze geen probleem. Ze gaf wel aan dat het bij gevoelige onderwerpen lastiger kan zijn, omdat je je dan soms kwetsbaarder kan voelen. Als de ander dan ‘huh’ zegt, of je vraagt het te herhalen, kan het drempelverhogend zijn of verkeerd overkomen.

Daarnaast was er ook iemand met wie ik een tijdje heb gedate, die eigenlijk vergeten was dat ik slechthorend ben. Dat was te merken want tijdens het gesprek mompelde hij en keek hij tijdens het praten niet altijd mijn kant op. Hierdoor verstond ik hem niet en moest ik het weer benoemen. Dat kan soms best vermoeiend zijn, voor beide partijen. Ook herhalen mensen dingen soms zo hard dat het bijna voelt alsof ze boos zijn.

Dus mocht je nou op date gaan met iemand die slechthorend is, vraag dan vooral even wat fijn is. We willen je juist graag leren kennen en dat gaat het makkelijkste als we je kunnen verstaan. Oh en versta jij de dirty talk nou ook vaak niet? Dan is het misschien slim om even een hoortest te doen.

Liefs, Mendel

Related Posts