Lingeneer me niet

Leestijd: 4 minuten.

In deze blog ga ik het specifiek hebben over lingerie. De focus is mijn relatie met ‘sexy’ kleding, maar ook de relatie die ik zie tussen mijn partner en ‘sexy’ kleding. Ik zie in mijn omgeving dat deze relatie soms heel complex is. Ik gun daarom iedereen het gevoel van sexy in kleding of lingerie, altijd op je eigen manier natuurlijk. Jammer genoeg is dit niet voor iedereen even gemakkelijk.

“Beperkte ideeën over wat lingerie is, of wat sexy is, houden mensen tegen te onderzoeken waar ze zich lekker in voelen.“

Lingerie is voor veel mensen nog steeds niet zo toegankelijk. Dat komt deels doordat de mode industrie de focus blijft leggen op de traditionele doelgroep, slanke vrouwen. Daar komt bij dat de mensen buiten deze doelgroep die wel lingerie dragen veel minder gezien worden op social en in traditionele media. Verschillende lichamen in lingerie zien vergroot de kans andere te inspireren of een andere kant van sexy te laten zien die tegen de gevestigde orde ingaat. Beperkte ideeën over wat lingerie is, of wat sexy is, houden mensen tegen te onderzoeken waar ze zich lekker in voelen. Dat vind ik meer dan jammer.

Ik als een zwarte, dikke en (toch wel) femme presenterend persoon, gebruik lingerie als een onderdeel van de expressie van mijn sexyness. Ik leef in een wereld waar mijn lichaamstype niet vaak als sexy of sensueel gezien wordt. Elke keer dat ik mij in sensuele en sexy kleding presenteer is daarom voor mij een vorm van protest tegen de ideeën die op lichamen als die van mij werden, en nog steeds worden geplakt. Kleding is een expressie van mijzelf, mijn ideologen en mijn fantasieën.

“Dikzak zeker, maar onaantrekkelijk of seksloos.. Never!”

Door middel van, onder andere, lingerie kan ik mijzelf losmaken van het 'onaantrekkelijke seksloze dikzak'-stereotype, die ik zeker niet ben. Dikzak zeker, maar onaantrekkelijk of seksloos.. Never! Ik gebruik lingerie als een verdere belichting van mijn vrouwelijke vormen. Deze zijn groter dan de standaard maar des te meer een spektakel voor het oog. De nadruk leggen op al mijn rollen, mijn ronde buik en al het ander moois waarmee ik geblessed ben in lingerie, die traditioneel alleen bestemd is voor slanke 'vrouwelijke' lichamen, voelt krachtig. Al is dat iets waar ik vroeger van dacht dat het niet mocht of kon. Het zien van mezelf in lingerie nu, is iets waar ik blij van word! De reactie van mijn partner die mij in lingerie ziet is daarbij natuurlijk een positieve bijkomstigheid.

Toch is er iets aan het hele concept van lingerie dat mij niet lekker zit… Ik gebruik lingerie als een onderdeel van de presentatie van mijn seksualiteit, mijn sexy. Een opstand tegen het standaard, maar ik ben natuurlijk niet de enige die zich navigeert in de wereld van sexy. Iedereen probeert uit te vogelen wat 'sexy zijn' voor hen inhoudt. Als ik dan bijvoorbeeld kijk naar mijn masculien presenterende partner die soms ook iets moois voor haarzelf of voor mij wilt dragen, komen wij niet verder dan een mooie boxer. Zij wilt haar vrouwelijke vormen niet extra belichten als een manier van sexy zijn, maar dan blijft er dus niet veel lingerie over. Dat vind ik best krom en jammer.

“Jezelf sexy vinden in kleding is niet iets dat genderspecifiek zou moeten zijn”

Het spectrum van sexy is zo groot, maar variatie van lingerie is gelimiteerd. Mijn definitie van sexy is hoogstwaarschijnlijk heel anders dan de volgende persoon die je daar naar zou vragen. Dat maakt onze verschillende definities niet minder valide. Onze diverse invullingen van het woord maken het nóg duidelijker waarom er maar niet één betekenis van sexy alom gerepresenteerd moet worden. De verschillende en diverse definities van sexy zouden gepresenteerd moeten worden als standaard. Het is daarbij niet aan mij om te vertellen hoe meer inclusieve lingerie eruit moet zien (kijk daarvoor bijvoorbeeld naar Savage x Fenty), maar het is zeker iets waar meer aandacht voor moet zijn. Jezelf sexy vinden in kleding is niet iets dat genderspecifiek zou moeten zijn. Iedereen heeft een eigen intersectionele visie op hoe die lingerie eruit kan ziet en waarom dat sexy is. Het is daarom niet nodig dat lingerie zo eenzijdig is als nu, er is plek voor veel meer! Ik weet hoe lastig het is om niet te kunnen vinden wat je wilt dragen en gun het daarom ook niemand. Vooral bij zoiets als lingerie, dat juist iets plezierigs zou moeten/kunnen zijn.

Een manier om je te helpen lingerie te vinden dat niet specifiek gefocust is op de vrouwelijke vorm heb ik een klein lijstje met bedrijven waar je zou kunnen shoppen. Let op, de meeste van deze bedrijven zijn niet Nederlands (dùùùh) en ik heb ze persoonlijk (nog) niet uitgeprobeerd. Mijn persoonlijke favoriete plek om lingerie te kopen is Playful Promises.

Webshops to try

Gefocust op mannen:

Gendervrije focus:

Bedankt voor het lezen, tot de volgende!

 

Related Posts