FCKYEAH! interview: Wat als je partner meer/minder seks wil dan jij?

Dit interview verscheen in april 2023 op de website van FCKYEAH

OP DATE MET... NIKI LOU

Niki Lou (zij/hen) is één van de oprichters van SKSPRAAT, een platform dat als missie heeft om seksualiteit en intimiteit bespreekbaar te maken. Dit doen ze door bijeenkomsten te organiseren en een veilige plek te creëren waar jij al je vragen kan stellen. Vandaag stellen wij haar de vraag; wat als je partner meer of minder seks wil dan jij?

HI NIKI LOU!
HOE GAAN JIJ EN JOUW PARTNER ERMEE OM ALS JULLIE NIET EVENVEEL ZIN HEBBEN IN SEKS?
Ik merk dat zin in seks iets is wat bij iedereen verschilt en beïnvloed wordt door heel veel dingen. Als je gestrest bent, kun je bijvoorbeeld minder zin hebben in seks. Vooral in lange relaties merk ik dat er soms een gat ontstaat tussen wat ik en mijn partner(s) willen. Dat is eigenlijk ook logisch. Je gaat meer met elkaar delen en je ziet elkaar vaker in situaties die niet altijd zorgen voor meer zin in seks. Ik merk dat ik vaker zin in seks heb dan mijn huidige partner. We hebben hier veel over gepraat en kwamen tot de conclusie dat het niet interessant is om ons bezig te houden met hoeveel zin we wel of niet in seks hebben, maar waarom we daar wel of niet zin in hebben.

WAAROM IS DIE VRAAG ZO BELANGRIJK VOOR JULLIE?
Ik wil graag seks hebben om me te verbinden met mijn partner. Ik heb juist zin in seks als ik gestrest ben omdat het mij helpt te ontspannen. Mijn partner moet eerst ontspannen zijn voor hij zin krijgt in seks. We werken daarin beide anders en dat zorgt soms voor verschillende behoeftes. Door te bespreken waarom we wel of geen zin hebben, kunnen we elkaar beter begrijpen en vervolgens kijken wat we kunnen doen om elkaar te helpen ontspannen. We kunnen dan misschien geen seks hebben, maar misschien is knuffelen wel een optie? Of eerst een goed gesprek?

HOE HEEFT EEN GOED GESPREK JULLIE GEHOLPEN?
We zijn meer te weten gekomen over elkaar en over wat we kunnen doen om zin in seks te krijgen. Ik vind het bijvoorbeeld niet fijn om seks te hebben als ik over een half uur moet werken. Het helpt ook heel erg om soms van tevoren te bespreken waar we zin in hebben. Seks kent niet één manier. Het kan ook fijn zijn om alleen intens te zoenen en uit te spreken dat dit het enige is wat we gaan doen.

Vertrouwen is daarbij heel belangrijk. Je geeft elkaar toestemming om op een bepaalde manier intiem te zijn, ook al wijkt die af van de standaard seksuele handelingen. Ik kan het bijvoorbeeld ook leuk vinden om mijn partner te helpen met masturberen, zonder dat er iets bij mij hoeft te gebeuren. Of dat we een intense zoen- en streel sessie hebben zonder penetratieseks. Door te praten over onze wensen hebben we allebei een fijne tijd op een manier die dan het beste past. Dat hebben wij ook moeten leren hoor. Een intimiteitscoach heeft ons geholpen met goed aanvoelen hoeveel we te geven hebben aan elkaar. En we hebben toen ook leren nadenken over wat seks ons persoonlijk oplevert.

KUN JE IETS VERTELLEN OVER WAT SEKS JE PERSOONLIJK OPLEVERT?
Wat seks mij oplevert, gaat heel erg over wat ik te bieden heb. Soms als ik heel druk ben, is er misschien geen ruimte voor zin in seks. Als ik dan geen zin heb in seks komt dat niet door mijn partner, maar omdat het leven evenveel van mij vraagt. Eerlijk uitspreken of je ruimte hebt voor seks, zin hebt in seks en waarom wel of niet heeft mij en mijn partner dichter bij elkaar gebracht. Dat dicht bij elkaar zijn, is wat seks mij persoonlijk oplevert.

Interview: Nikita van Hunnik FCKYEAH
Foto: Annelien Nijland

Related Posts